HALPIKSELLA ON HYVÄ ALOITTAA

Smer 1/48
Revell 1/48
Eduard1/48 ja 1/72
Academy, Airfix, Revell ym. 1/72
Isot mittakaavat


Eddie Rickenbackerin Spad XIII. Rakentanut Lasse Saarela 7 v.! Klassinen "halpis" on hyvä kohde aloittelijalle myös 1. maailmansodan mallien kohdalla. En tässä tarkoita vain hinnaltaan edullisia malleja, vaan näitä perinteisä "jokapojan" malleja, jotka on suunniteltu suhteellisen helposti kokoon pantavaksi. Jotkut valmistajathan merkkaavat myös mallin vaatiman taitotason (skill level) malleihinsa. Noin 10 - 15 euron Eastern Expresin nykyisin pakkaamat Toko-mallit ja Rodenin mallit mittakaavassa 1/72 ovat toki edullisia, mutta eivät ehkä ihan aloittelijan rakennussarjoja. Itselläni on ainakin karvaita kokemuksia Tokon mallien tekemisestä liian heppoisin taidoin. Eduardin huokean Weekend Edition -sarjan mallit mittkaavassa 1/48 ja Smerin pakkaamat vanhat Eduardin 1/72 julkaisut voisivat ensimmäisenä rakennuskohteena jo tullakin kysymykseen. Niistä tuonnenpana lisää.

Smer 1/48


Oma ehdoton suosikkini ja suositukseni aloittelijan sarjaksi on tsekkiläinen Smer, jonka enimmäkseen mittakaavassa 1/48 olevat 1.maailmansodan mallit vaihtelevat hinnaltaan eri liikkeissä 6-7 E:n välillä. Niistä minun oma innostukseni heräsi! Smer-sarja on alkujaan Englannista, 50 vuoden takaa!. Se on legendaarisen Aurora -sarjan kopio, jota teki Merit. Merit lisäsi malleihin Avro 504:n, jota pidetään kait aika yleisesti sarjan parhaana. Sitten muotit osti Italialainen mallinvalmistaja, joka lisäsi sarjaan isänmaallisesti Ansaldo SVA 5:n. Smer on haalinut lisäksi 1. maailmansodan mallistoonsa Frogin vanhan - kaikin puolin kammottavan! - 1/40 Spad-muotin ja Eduardin Sopwith Triplane -muotin, jota myydään vain yhteispakkauksessa Albatrosin kanssa. Smer Fokker Dr. I mittakaavassa 1/48 on viehättävä!

Smer-rakennussarjoista ei sellaisenaan tule esikuviensa tarkkoja malleja, eikä niitä oikeastaan nykypäivänä kannata yrittää parannellakaan, kun uusia, näköisyytensä puolesta aivan toisella tasolla olevia rakennussarjoja julkaistaan koko ajan. Kannattaa mieluummin nauttia näiden "wanhan hyvän ajan koottavien" sharmista ja harjoitella kaksitasomallauksen perustaitoja niiden kanssa.

Revell 1/48

Revell on viime vuosina havahtunut 1. maailmansodan lentokonemallien buumiin ja laittanut markkinoille uusia eriä vanhoilla muoteillaan tehdyistä rakennussarjoista. Revellin 1/48 rakennussarjat 1. maailmansodan aiheista ovat vanhoja Revell-Monogram -mallien uusintajulkaisuja, joiden historia juontaa "esihistorialliseen" Aurora-mallien sarjaan. Muotteja on kuitenkin hieman paranneltu matkan varrella, joten ne ovat piirun verran näköisempiä kuin Smer-mallit. Revell on tehnyt uusia eriä ainakin Fokker D.VII:stä, SE5a:sta ja Sopwith Camelista. Revell on myös julkaissut Eduradin 1/48 -sarjoista omia paketointejaan. Albatros D.V ja Fokker Dr. 1 on ollut saatavissa Revellin laatikossa. Revellin 1/48 -sarjojen hinta on yleensä melko edullinen. Kannattaa kuitenkin huomata, että Eduardin uudet Weekend Edition -lootat saa esim. Tmi Kuivalaisella (www.kuivalainen.biz) myös varsin mukavaan hintaan. Revellin suurimpana etuna on tietysti hyvä saatavuus. Valmistajan rakennussarja tarttuu helposti mukaan heräteostoksena oman paikkakunnan kaupasta. Siksi monelle Revellin kaksitasomalli onkin ensikosketus 1. maailmansodan lentokonemallien maailmaan. Ja vallan kelvollinen sellainen!

Eduard 1/48 ja 1/72

Hieman enemmän kokemusta omaava mallari, joka haluaa siirtyä 1.maailmansodan lentokoneiden kiehtovaan maailmaan, saattaa haluta jättää klassiset halpikset sikseen ja ryhtyä suoraan enemmän esikuvaansa vastaavan mallin tekoon. Heille suosittelisin tsekkiläisen Eduardin rakennussarjoja, varsinkin jo edellä mainittua huokeaa Weekend Edition -julkaisusarjaa, jossa yhtiö laittaa ulos hieman vanhemmilla muoteillaan tehtyjä 1. maailmansodan lentokoneiden rakennussarjoja. Laatikoissa on vain yksi siirtokuvaoptio, eikä niissä ole syövytysosia eikä maalausmaskeja, jotka nykyään muuten kuuluvat Eduardin julkaisujen vakiovarusteisiin.

Pienemmässä 1/72 mittakaavassa olen kokemattomampi, mutta Eduardin rakennussarjat tässäkin mittakaavassa näyttävät melko näppärästi kokoon pantavilta, ainakin kilpailija Rodenin hieman mutkikkaampiin sarjoihin verrattuna. Eduard on liisannut muutamia vanhempia 1/72 -muottejaan (Fokker E.III, Albatros D.V ja Fokker Dr.I) myös halpismerkki Smerille. Smerin 1/72 Fokker Dr.I paketista löytyykin siis ihan näköisen kolmitasomallin näpräämiseen tarvittavat varsin uudella muotilla valetut muoviosat, päin vastoin kuin aivan samalla kansitaiteella varustetusta 1/44 paketista, jonka sisältö vie meidät takaisin muovimallailun syntyaikoihin 50 vuoden taa!

Academy, Airfix, Revell ym. 1/72

1/72 on lentokoneiden muovimallien perinteinen suosittu mittakaava, josta yhä löytyy eniten erilaisten konetyyppien rakennussarjoja myös 1. maailmansodan lentokoneista, vaikka 1/48 ja aivan viime aikoina 1/32 ovatkin kasvattaneet suosiotaan ja esim. Eduard ja Roden ovat selvästi vähentäneet uusien julkaisujen tekemistä 1/72 mittakaavassa ja lisänneet isompien mittakaavojen tarjontaa. Tässäkin mittakaavassa takentamista on syytä harjoitella huokeiden jokapojan mallien kanssa. 1/72 mittakaavassa nimittäin jo pelkkä osien pienuus ja esimerkiksi siipitukien ohuus luo haastavuutta. Jokapojan malleissa yksityiskohtien tarkkuus on usein uhrattu rakennettavuudelle ja esim. juuri siipituet ovat reilusti liian paksut.

ESCI on klassikko 1/72 mittakaavan 1. maailmansodan mallien alalla. Valmistajan rakennussarjoja ei vain ole viime aikoina juuri kaupoissa näkynyt. Academy Minicraft tekee kahta mallia vanhoilla ESCI-muoteilla. Sopwith Camel ja Spad XIII ovat hintansa väärttejä, vaikka eivät esikuvansa näköisiä olekaan sellaisten standardien mukaan, joita uudet valmistajat ovat alalle tuoneet.

Airfixin 1/72 Camel. Pilotti ei tule paketissa! Revell ja Airfix ovat viime vuosina markkinoille uusia eriä vanhoilla muoteillaan tehdyistä 1.maailmansodan lentokoniden 1/72 mittakaavaisista rakennussarjoistaan. Ilmeisesti nekin haluavat osansa meneillään olevasta buumista. Revell on jopa tehnyt kokonaan uuden muotin Fokker Dr. I:tä varten. Revellin sarjat ovat yleisesti ottaen piirun verran parempia kuin Airfixin. Jotkut viimemainitun ensi kertaa 60-luvulla julkaisemista 2-paikkaisten malleista - esim. DH4, Avro 504 ja Hannover Cl.IIIa - ovat kyllä ihan mukavia. Paras vanha Airfix-malli nimenomaan ensimmäistä 1. maailmansodan lentokonemalliaan tekevälle löytyy nykyään Hellerin pakkaamana, LFG Roland C.II. Ei sekään ihan tarkka ole, mutta mukavan näköiseksi rakennettavissa hieman vähäisemmälläkin kokemuksella.

Isot mittakaavat

Iso mittakaava 1/32 on tullut rytinällä 1. maailmansodan lentokoneideen mallailuun. Roden ja Special Hobby ovat aloittaneet uusien injektiomallien julkaisun 1/32 mittakaavassa, mutta erityisesti uusiseelantilainen Wingnut Wings on vallannut mallareiden mielenkiinnon. Isoilla mittakaavoilla on toki ollut paikkansa alalla aina. Klassikkoja ovat Revellin Fokker Dr.I, Sopwith Camel ja Spad XIII mittakaavassa 1/28. Myöhemmin mittakaavassa on julkaistu myös Fokker D.VII, mutta se ei ole lainkaan niin onnistunut, kuin edellä mainitut kolme jo 50-luvun lopulla ensi kertaa julkaistua rakennussarjaa. Kolmitaso-Fokker on ollut varmaan aina saatavilla, mutta erinomaiseksi mainittu Spad XIII on ollut keräilyharvinaisuus. Mutta eikös vaan sitäkin taas saa uudessa paketissa! Suuret mittakaavat ovat 1. maailmansodan lentokonemallailun uusin villitys ja Revellillä kyllä seurataan markkinoita! Revellin 1/28 mittakaavan rakennussarja voi olla aika isotöinen ensimmäiseksi yritykseksi 1. maailmansodan mallailun alalla, mutta ei välttämättä ylivoimaisen vaikea.

Wingnut Wingsin sarjat ovat moniosaisia ja suuritöisiä, mutta eivät kovin haastavia kuulemma nekään. Rakentajaa on ajateltu niitä suunniteltaessa ja ohjeet ovat referenssikuvineen huikean hienot. Ensimmäiseksi koottavaksi ei Wingnut Wingsin sarjaa kellekään tohdi suositella, mutta ensimmäiseksi 1. maailmansodan malliksi niille, joilla on jo muuta mallailukokemusta, ne lienevät ihan passeleita!

Lentävät kangaspuut www.kangaspuut.net