Sopwith F.1 "Camel" Clerget - Wingnut Wings 1/32Klikkaa kuvaa, niin näet sen suurempana!


Malli esittää William George Barkerin nimikko-Camelia B6313, jolla hän lensi kolmessa eri laivueessa ja saavutti peräti 46 kaikkiaan 50 ilmavoitostaan. B6313 onkin RAF:n satavuotisen historian voitokkain yksittäinen hävittäjäkone. B6313 kuvattiin pitkän uransa aikana ainakin neljässä eri asussa ( www.cbrnp.com/profiles/quarter1/barkers-camel.htm ). Mallini kaltaisessa asussa kone nähtiin heinäkuussa 1918 Italiassa. Barker komensi tuolloin RAF:n 139. laivuetta. Wingnut Wingsin ohjeet neuvovat maalaamaan nokan ja sivuvakaajan tummalla, kangasosien PC10-suojavärin sävyisellä maalilla. Valokuvissa - joita koneesta tässä asussa on useita - nokan ja muiden osien sävyero on kuitenkin niin iso, että uskoin mieluummin perinteisempään tulkintaan mustasta nokasta ja sivuvakaajasta. Poikkesin WnW:n ohjeista myös siinä, että laitoin valkoisella reunuksella varustetun kansallisuustunnuksen palan vain vasemman alasiiven siivekkeeseen. Siiveke on mitä ilmeisimmin vaihdettu ja valkoinen reunus näkyy yhdessä koneesta otetussa valokuvassa. Mitään todistetta siitä, että oikean alasiiven siivekekin olisi vaihdettu, en kuitenkaan löytänyt, joten laitoin siihen reunuksettoman siirtokuvan.

Barkerin Camelin ohjaamon päällistä kantta oli suurennettu konekiväärien perän ympäriltä ja tämä leikkaus on tehtävä itse mallia rakentaessa. Ohjeissa kyllä neuvotaan miten. Valokuvissa B6313:n nokan vasemmalla puolella olevan ilmanottoputken päässä näkyy selvästi ylimääräinen suppilo, joka ilmeisesti on asennettu tehostamaan ilmanottoa. Oliko vastaava suppilo myös oikealla, sitä en tiedä. WnW on ohittanut tämän yksityiskohdan kokonaan ja jouduin skrätsäämään suppilon. Moottorinsuojus vaati hieman sisäpinnan hiomista, jotta se olisi asettunut oikein paikoilleen ja hiomista olisi pitänyt tehdä vähän enemmänkin, jos olisi halunnut moottorista pyörivän. Epäilen, että Rothman-pumpun propellissa on mittakaavavirhe, sillä se osuu vääjäämättä siipitukien välisiin jänteisiin, vaikka pumppu on mielestäni oikealla kohdalla. Vaikka pumppu olisi ylempänäkin, ei potkuri mahtuisi pyörimään. Muuta huomauttamista mallisarjasta ei sitten löydykkään. Yleensäkin on niin, että jos WnW:n sarjasta on löytävinään virheitä tai yhteensopimattomuutta, kannattaa tsekata ohjeet vielä kerran!

Brittien käyttämät litteät tukijänteet ovat mittakaavassa 1/32 hienoinen ongelma. Päätin jättää ongelman tällä kertaa ratkaisematta, jotta olisin saanut mallin joskus valmiiksikin. Käytin takilointiin EZ lineä ja 0,15 mm paksuista siimaa. WnW tajoaa tarkoitukseen litteää joustolankaa, jota saa suomalaisistakin ompelutarvikeliikkeistä (Gold/Prym 200 m joustolanka). Olen lankaa kokeillutkin DH2 -mallissani. Minusta lanka ei anna kovinkaan hyvää litteän jänteen vaikutelmaa. Lisäksi se on hankalaa saada suoraan ja lanka on väriltään valkoista, joten se pitäisi maalata. Monet tosin näyttävät jättävän langan maalaamatta, mikä minusta ei näytä kovinkaan hyvältä. Brittien käyttämät tukijänteet ruuvattiin vastakappaleisiin, jotka valokuvissa ovat hyvin huomaamattomia. GasPatch Models tekee "RAF late type" -nimellä näitä vastakappaleita, mutta minulle on jäänyt arvoitukseksi, miten joustolangan saa niihin nätisti kiinni. Käytin nokan päällä olevissa jänteissä 0,6 mm messinkiputkea kuvaamaan vastakappaleita, mutta se näyttää kyllä aivan liian pönäkältä, joten jätin senkin muista jänteistä pois.


Lentävät kangaspuut www.kangaspuut.net