Morane-Saulnier P


Moottori 110 hv Le Rhône 9J tai 120 hv Le Rhône 9Jb pyörivä ilmajäähdytteinen moottori
Jänneväli 11,16 m
Pituus 7,18 m
Korkeus 3,47 m
Huippunopeus 163 km/h
Lakikorkeus 4 800 m
Aseistus Kaksi Lewis -konekivääriä, toinen tähystäjällä Nieuport -tyypin jalustalla ja toinen eteenpäin, potkurin kehän yli ampuva kk siiven päällä. Myöhemmissä valmistuserissä siiven päällä ollut Lewis korvattiin nokalle asetetulla synkronoidulla Vickers-kk:lla.

Morane-Saulnier P oli viimeinen sodan alkupuolella hyvin menestyneistä "Parasol" -tyypin Moraneista. Koneen runko oli kokonaan pitkittäistuilla pyöristetty ja ohjaus tapahtui siivekkeillä varppauksen sijaan. Koneesta tehtiin kaksi päätyyppiä, MS 21 ja MS 26. Ensinmainitussa oli Le Rhône 9J -moottori, umpinaisempi moottorinsuojus, jälkimmäisessä taas Le Rhône 9 Jb, avoimempi hevosenkenkäsuojus ja iso potkurin napakuppi aerodynaamisuutta lisäämässä. MS 26 olikin koneista nopeampi. Ilmeisesti myöhemmän tuotannon MS 26 -koneissa oli nokalle asennettu synkronoitu Vickers vakiovarusteena, mutta britit vaihtoivat tämän tapansa mukaan siiven päälle asetettuun Lewis-konekivääriin. P-tyypistä tehtiin myös yhdellä ja kahdella synkronoidulla Vickers-konekiväärillä varustetut yksipaikkaiset hävittäjäversiot, mutta näitä ei otettu sarjatuotantoon.

P-tyyppejä rakennettiin yhteensä yli 500 kappaletta ja ne olivat käytössä länsirintamalla kesästä 1916 syksyyn 1917. Päätyyppinä kone oli vain parilla ranskalaislaivueella. Yleensä P-tyypin Moraneja sijoiteltiin Caudron- ja Farman-tyypeillä varustettuihin pommittaja- ja tiedustelulaivueisiin sekä joihinkin Nieuporteilla varustettuihin hävittäjälaivueisiin, joissa ne suorittivat erilaisia erikoistehtäviä lyhyen matkan tiedustelusta aina vakoilijoiden viemiseen linjojen taakse.

Brittien RFC tilasi P-tyyppejä kaikkiaan satakunta kappaletta ja ne olivat rintamakäytössä syksystä 1916 syksyyn 1917. Brititkin sijoittelivat konetta eri laivueisiin erikoistehtäviin. Konetta käytettiin mm. langattomalla lennättimellä tehtyyn tykistön tulenjohtoon.

Lentävät kangaspuut http://www.kangaspuut.net