Nieuport 11 - Eduard 1/48


Klikkaa kuvaa, niin näet sen suurempana ja kokonaan!


Eduard Nieuport 11 on liki täydellinen malli yhdestä ensimmäisen maailmansodan kauneimmista lentokoneista! Eduard todella petraa koko ajan. Valun laatu, osien yhteensopivuus ja mallien rakennettavuus varsinkin paranevat. Esikuviensa näköisiähän Eduardin mallit ovat olleet alusta asti. Eduardin Ni 17 -malliin verrattuna lisädetaljeja on tullut varsinkin ohjaamoon.

Jos mallin hyviä puolia kävisin yksityiskohtaisemmin kehumaan tulisi jaarituksestani pitkä. Otetaan siis vain viat, niin juttu jää paljon lyhyemmäksi: Perän laskutelineestä puuttuu yhä - kuten oli asia Ni 17 -mallinkin kanssa - se varsinainen metalliosa, joka osuu maahan. Sehän on kuitenkin helppo tehdä itse. Mallissa on mukana myös mittaritaulu, jonka kokoamuisohje neuvoo laittamaan koneeseen vakio-osan lailla. Oikeissa Bébéissä ei mittaritaulu kuitenkaan kuulunut normaalivarusteluun, vaikka niitä koneihin kentällä asennettiinkin. Minunkin mallissani se nyt on, vaikka en tiedä oliko juuri tässä koneessa kojelautaa. Kolmannen vian löysin kokoamisohjeiden takilointineuvoista. Ni 11:n siipieen v-tukien yläpäästä runkoon menneet vaijerit oli kiinnitetty samaan pisteeseen runkoon. Mallin ohje kehottaa laittamaan niistä etummaisen laskutelineen etummaisen tuen tyveen, kuten vaijerit menivät Ni 17:ssä ja myöhemmissä Nieuport-malleissa.

Eduard Ni 11:sta on julkaistu myös Profipack -versio, jossa totuttuun tapaan on runsaampi siirtokuva-arkki ja fotoetsiosat detaljointiin. Varmasti tästä mallista tulee vielä muitakin julkaisuversioita. Nieuport 16 nyt ainakin, sillä kaikki tarvittavat osat moottoria lukuun ottamatta ovat jo mukana (Vaihtoehtoinen potkuri ja Le Prieur -raketit käyvät joihinkin Ni 11-koneisiinkin). Itse valitsin tämän "normaalin" sarjan, sillä sen mukana tuli siirtokuvat juuri tähän koneeseen jonka halusinkin tehdä, ranskalaisten yksijalkaisen ässän, N 62:n Paul Tarasconin Nieuportiin. Toinen vaihtoehto olisi ollut N 26:n suojamaalattu kone sarjanumeroltaan 1135. Viimemainittu on kiva kone siitä, että referenssikuvia löytyy paljon. Kone näet joutui saksalaisten saaliiksi ja kuvattiin joka puolelta tarkkaan hyvillä saksalaisilla kameroilla.

Profipackin fotoetseistä olisivat mukavat tietysti olleet laskutelineen ja akselin kiinnityskohtaan tulevat kolmiomaiset osat, jotka tosin eivät monestakaan kulmasta juuri pyörien takaa näy. Tässäkin mallissani käytin muutamaa muualta napattua fotoetsiosaa. En tiedä onko Eduardin Ni 11 Profipackissa fotoetsiä noita Le Rhone 9C -moottorin sylinterien edessä olevia ohuita putkia varten. Oma osani on Dragon Fokker Dr 1:n moottoriin tarkoitettu fotoetsi, eikä detaljointini sillä ole aivan nappijuttu... Toinen fotoetsi on kk:n teline. Se puolestaan on Eduardin Ni 21 Profipackista. Yritin muotoilla telineen sen näköiseksi kuin se ainossa tästä koneesta näkemässäni kuvassa on: Standardi Moreau-jalustan muunnos, jossa on edessä kaari v-tuen sijaan. Valokuva on hiukan ylivalottunut ja epätarkka, joten voin olla väärässäkin. Vain kaari näkyy selvästi. Ehkä koneessa sittenkin on standarti kaariteline, jossa ei ollut tuota Moreaun v-tukea kk:n tyveen vaan kaari oli kiinni siiven etureunassa. Tavallinen Moreau, jota mallissa tarjotaan, se ei ainakaan ole.

Kk-telineet ovat tietysti pelkkää pilkun viilaamista. Yleisesti ottaen loistava malli. Suosittelen!

Lentävät kangaspuut http://www.kangaspuut.net