Nieuport 23 - Testors 1/48


Klikkaa kuvaa, niin näet sen suurempana ja kokonaan!


Testors Nieuport 17 on tehty legendaarisen Hawk-sarjan jo 50-luvulla valmistetulla muotilla. Malli ei vanhaksi halpissarjaksi ole ihan onneton ja se olikin mallarien suosiossa ennen kuin Eduardin Ni 17 -julkaisut panivat sen koko lailla viralta. Testors -malli on aika paljon Ni 17:n näköinen. Alatasojen kärjet ovat liian jyrkästi viistot ja runko himpun verran liian pullea. Yksityiskohdiltaan malli on varsin vaatimaton. Mm. moottori suojuksineen on yksi möykky, jossa moottori on vain kohokuvana edessä näkyvissä. Kansallisuustunnukset ovat siivissä kohokuvioina ja kyljissä on oudot pitkittäisurat, sekä Lafayette-eskadroonan tuttu inkkarinpää. Kaikissa on peittämistä ja hiomista.

Omani ostin kohtuuhintaan kierrätettynä, koska tiesin, että Eduard ja Hi Tech -Nieuporteistani jäisi kosolti ylijäämäosia malliin käytettäväksi. Ja hyvin ne sopivatkin. Yläsiipi, koko peräsin, takalaskutelineen "kupla", moottorinsuojus, Vickers-konekivääri panosvöineen (mallin omakin Vickers on OK, mutta liian pieni), potkuri, tuulilasi ja osa ohjaamon sisuksista ovat varaosia edellä mainituista! Loput ohjaamon sisuksista, runkoon menevät siipituet, perälaskuteline ja siivekkeitä kääntävät vipuvarret ovat omatekoisia. Moottori on Smer Ni 11/16 -mallista. Loput sitten on Testorsia. Alasiipien kärjet on korjattu oikeamman muotoisiksi ja nuo pikku "pisarat" on tehty itse alasiipien alle.

Tämäkin (ks myös Morane G, Maquette 1/48) malli on saanut innoituksensa tietenkin teoksesta Geust & Petrov: Red Stars 3 (Apali 1999), jonka runsaasta venäläisiä 1. maailmansodan koneita esittelevästä kuvituksesta löytyy suuri määrä toinen toistaan kiehtovampia Nieuporteja. Kone on siis venäläinen ranskalaisista tunnuksista huolimatta. Ranskan raundelit jäivät usein Venäjän rintamalle vietyihin ranskalaisvalmisteisiin Nieuporteihin. Ainakin aluksi. Tästä koneesta on erinomainen kuva Red Stars 3 -kirjassa. Kone on kirjan moniin muihin Nieuporteihin verrattuna tosi kiiltävässä kunnossa. Enpä sitä siis uskaltanut paljon säistää, kun en tiedä onko joku kuvassa hymyilevistä pojista ammuttu tuusan nuuskaksi tämän koneen kanssa jo seuraavana päivänä tai onko koneeseen sittemmin maalattu Venäjän tunnukset. Peräsimen laivuetunnuksen (tai mahdollisesti henkilökohtaisen tunnuksen) tein itse mustesuihkutulostimella Bare-Metal Foil & Hobby co:n valkoiselle siirtokuva-arkille. Leikkasin moottorisuojuksen valokuvan mallin mukaiseksi ja Vickersin panin vähän nokan keskiviivan oikelle puolelle, jotta koneesta tulisi Ni 23.

Hauska projekti, mutta en minä tosissani kehtaa Testors -Nieuportia kenellekään suositella, kun Eduardin mallejakin on saatavana. Vasta-alkajalle malli on kuitenkin varmasti omiaan! Mallista löytyy monia nättejä esimerkkejä netistä. Mallin virheet eivät niissä tosiasiassa juuri pistä silmään!