Nieuport 10 C.1 - Special Hobby 1/48


Klikkaa kuvaa, niin näet sen suurempana!


Injektiovalettu rakennussarja Nieuport 10:stä mittakaavassa 1/48 - tai missä tahansa suositussa mittakaavassa! - on varmasti tervetullut uutuus omistautueiden 1. maailmansodan lentokonemallareiden keskuudessa. Sarjassa on osat myös varhaisen ja myöhäisen kaksipaikkaisen Nieuport 10:n mallia varten, joista osa on tosin raksittu pois tämän yksipaikkaisen hävittäjäversion valurangoista. Toivokaamme, että Special Hobby julkaisee kaksipaikkaisetkin vielä omissa laatikoissaan. Asialliset Suomi-optiot myöhemmän tuotantoversion siirtokuva-arkkiinkin olisivat mitä toivottavimmat!

Sarja on tyypillistä Special Hobby -laatua, eli aika hyvä! Rungon muoto vaatii kuitenkin mielestäni korjaamista. Rungon ohjaamon takainen kansi on liian kapea, eikä rungon poikkileikkaus näin kapene pohjaa kohti niin paljon kuin sen pitäisi. Leveyseroa ohjaamon takana on yläosasta pohjaan vain n. 1 mm, kun sitä esim. Ian Stairin Windsock Datafile -piirroksissa on peräti 3,5 mm mittakaavassa 1/48. Davilla & Soltanin French Aircraft of the First World War -teoksen piirroksen mukaan eroa pitäisi olla n. 2,5 mm mittakaavaan 1/48 suhteutettuna. Korjasin mallia liimaamalla takarungon yläsauman väliin 1,5 mm paksun muovisoiron. Oheisessa kuvassa sauma näkyy ennen kittausta.

Parantelin myös ohjaamon sisustusta. Ohjaamossa ei oikeasti ollut mitään välipohjaa lentäjän jalkojen alla, vain astinlaudat. Moottorin ilmanottoputket puuttuvat mallista kokonaan. Askartelin ne, paitsi ulkopuolelle, myös nokan sisälle, sillä ne häämöttävät hieman valmiin mallin ohjaamoaukostakin. Tässäkin rakennussarjassa - kuten muuten molempien edellä mainittujen lähdeteosten piirroksissakin! - on ylätason keskikappaleessa yksi siipikaari liikaa, joten korjasin koko keskikappaleen kaariston detaljit. Siipien väliset v-tuet olivat selvästi liian pitkät ja jouduin justeeraamaan niitä aika tavalla. Rakensinkin mallin "epäortodoksisesti" niin, että kiinnitin ensin ylätason runkoon kiinnittyvien tukien varaan ja sovittelin sitten v-tuet ja alasiivet paikalleen.

Malli esittää alkujaan kaksipaikkaista RNAS:n konetta, joka mutettiin yksipaikkaiseksi hävittäjäksi. Maaliskuussa 1916 kone oli tilapäisesti RFC:n 29. laivueen käytössä. Lentueenkomentaja R.J. Bone pakotti tällä koneella lentäessään yhden saksalaisen FF.33 -koneen lakeutumaan ja ansaitsi näin DSO:n. Koneen siivissä oli ranskalaiset kansallisuustunnukset. Yhdessä säilyneessä valokuvassa näkyy myös nuo merkillisen eripariset yläsiiven yläpuolen tunnukset, jotka Special Hobby on sisällyttänyt siirtokuva-arkkiinsa ihan oikein. Rungon brittiläinen tunnus on sarjan arkilla sen sijaan liian iso ja jouduin etsimään korvaavat ympyrät ylijäämävarastostani.

Oikealle puolelle lisäämäni, potkurin kehän ohitse suunnattu Lewis-kk on rohkeaa arvailua, sillä minulla ei ole mitään todistetta siitä, että juuri tässä koneessa olisi sellainen ollut. Ainakin yhdessä saman aikakauden RNAS:n yksipaikkaisessa Nieuport 10:ssä semmoinen kuitenkin säilyneen kuvan mukaan oli.