Nieuport 28

Moottori 165 hv Gnome 9N
Jänneväli 8,15 m
Pituus 6,40 m
Korkeus 2,50 m
Huippunopeus 196 km/h
Lakikorkeus 5 200 m
Aseistus Kaksi eteenpäin ampuvaa tahdistettua Vickers-konekivääriä.

Nieuport 28:ssa Gustave Delage hylkäsi viimein aikansa hyvin toimineen v-tuellisen puolitoistatasoisen hävittäjämallin. Ni 28 oli kokonaan uudistettu kone. Peräsin oli tosin samanlainen, kuin Ni 24 -27 malleissa ja runkokin oli samaan tapaan pitkittäistuilla pyöristetty. Alempi taso oli edelliin hieman ylempää kapeampi, mutta kone oli kuitenkin v-tuellisia Nieuporteja tavanomaisempi rakenteeltaan. Siipien pinta-ala oli kasvanut 18 neliömetriin, joka oli tarpeen tehokkaamman ja painavamman Gnome -moottorin kannattelemiseksi. Ni 28 oli ketterä ja nopea, tyylikkäästi suunniteltu kone, jossa mm. kaikki ohjausvaijerit olivat sisäisiä. Luultavasti viimemainutun seikan vuoksi siivekkeet olivat totutusta poiketen alasiivissä.

Nieuport 28 on epäonnistuneen koneen maineessa. Kenties ilman todellisia perusteita! On totta, että ranskalaisille kone ei kelvannut, sillä he halusivat varustaa hävittäjälaivueensa SPAD XIII -koneilla. Saadakseen itselleen kaikki valmistuvat SPADit keväällä 1918, he tarjosivat Ni 28 -koneita amerikkalaisille laivueille, jotka Ranska oli myös sitoutunut kalustamaan. Niinpä USAn omat hävittäjälaivueet saivat tulikasteensa Ni 28 -koneilla Toukokuussa -18. Jotkut lentäjät yltivät jo ässiksikin (yli 5 ilmavoittoa) näillä koneilla. Konetta epäonnistuneena pitävät historioitsijat panevat suurta painoa Ni 28:ssa ilmenneisiin vikoihin. Gnome-moottori tapasi syttyä tuleen virheelisesti käytettynä ja koneen yläsiiven verhoilu repeytyi joskus irti rajuissa syöksyissä. Varmasti kiusallista, mutta sodan parhaina pidetyissä hävittäjissäkin oli moisia ja pahempiakin lastentauteja! Eräs kirjoittaja lukee konetyypin syyksi senkin, että neljä Ni 28:lla lentänyttä amerikkalaislaivuetta menettivät Touko-Kesäkussaa 36 lentäjää kuudessa viikossa. Kova tappiolukuhan tuo on, mutta ei mitenkään poikkeuksellinen kesällä 1918! Semminkin kun keltanokkaiset jenkit toivat samalla rintamakaistalla kuin pahamaineinen JG 1, "Richthofenin sirkus", jota Punaisen Paronin kuoleman jälkeen johti nyt Herman Göring. Epäilemättä SPAD XIII oli monessa suhteessa Ni 28:aa parempi. Kun amerikkalaiset kesällä alkoivat saada SPADeja Nieuportiensa tilalle, olivat monet heistä kuitenkin tyytymättömiäkin. SPAD osoittatui ketterää Nieuportia niin paljon kömpelömmäksi.

Ilmeisesti Gustave Delagekin piti Ni 28:aa kuitenkin lopulta epäonnistuneena tyyppinä, sillä hän ei jatkanut koneen kehittelyä. Nieuport -Delage 29 oli jälleen aivan uusi kone, nopea ja tehokas 300 hv:n Hispano-Suiza v-moottoria voimanlähteenään käyttänyt hävittäjä, joka ei kuitenkaan enää 1. maailmansotaan ehtinyt.