Spad S.VII c1(varhainen) - Special Hobby 1/48


Klikkaa kuvaa, niin näet sen suurempana!


Tsekkiläisen Special Hobbyn SPAD seiska on varmasti tervetullut uutuus pitkin ww1-malleja rakentavaa maailmaa. Kunnolliset SPAD-mallit 1/48 mittakaavassa ovat markkinoilta puuttuneet sen jälkeen kun Blue Maxin malli myytiin loppuun ja Dragonin SPAD XIII:kin näyttää markkinoilta kadonneen. Mittakaavassa 1/72 ei tilanne ole ollut paljoa parempi, vaan sielläkin tapahtuu nyt. Pegasus on jo julkaissut SPAD VII:n ja Eduardilta lienee SPAD XIII tulossa joskus.

Special Hobbyn SPAD VII on varsin tarkasti esikuvansa näköinen malli. En ole siitä lukuisia valokuvia ja muita referenssejä tutkittuani mitään isompaa vikaa löytänyt. Moottorisuojuksen pisaranmuotoiset kohoumat lienevät hieman liian takana. Konepelliltä yläsiiven säiliöön menevät putket ja/tai niiden alaspäin kapeneva suojus ovat mallista unohtuneet kokonaan. Rungon vasemmalla kyljellä ohjaamon takana on mallissa iso korjausluukku, jollaista en yhdenkään SPAD VII:n kuvasta ole löytänyt, joten siivosin sen pois. Onhan sellainen jossakin SPADssa voinut ollakin. Yksilöitähän ensimmäisen maailmansodan koneet olivat. Laatikosta löytyy suuri- ja pieniaukkoinen nokan jäähdytinosa, kaksi eri potkurivaihtoehtoa ja kolme eri tuulilasiavaihtoehtoa (vakuformina), joten tarpeet SPAD VII:n eri tuotantomalleihin löytyvät. Myöhemmissä tuotantomalleissa ollut jäähdyttimen suljettava säleikkö kuitenkin puuttuu (sellainen oli Suomen ilmavoimien ainoassa SPADissakin). Special Hobby on julkaissut SPADinsa kahdessa eri paketissa. Omani on ranskalaisten Georges Guynemerin ja Maxime Lenoirin sekä italialaisen Fulco Ruffon koneiden siirtokuvaoptiot sisältävä pakkaus. Ainakin kaksi ensinmainittua ovat varhaisia SPAD seiskoja, joissa ei säleikköä ollut. Vaan mahtaako säleikköä olla siinä toisessakaan paketissa, joka sisältää siirtokuvaoptioita myöhemmille suojamaalatuille SPADeille?

Muoviosien valu on suht mukiinmenevää laadultaan, vaikka Eduardin tyylikkyydestä ollaan vielä kaukana. Mukana on myös resiiniosia, joista tehdään ohjaamon sisus ja nokan etummainen päällipala. Lisäksi paketista löytyy asiallinen fotoetsilevy istuinvöineen kaikkineen. Resiiniohjaamo on hieno, mutta sen mahduttaminen paikoilleen vaati melkoisen santapaperoinnin. Ehkä minä olen Eduardin piloille hemmottelema poropeukalo, mutta malli oli muutenkin peijakkaan hankala koottava. Miksei esimerkiksi alasiipiä ja niiden välistä rungon pohjaa voitu valaa yhdestä kappaleesta? SPADin rakenne antaisi siihen erinomaisen mahdollisuuden!

Mallin siirtokuva-arkissa punainen väri on sävyltään kovin tumma, lähes ruskehtava. Käytin siis mieluummin Aero Masterin arkkia 48-576 "Italo-French SPAD Aces", josta löytyy optiot 8:lle koneelle ja täysi setti ainakin 3:lle koneelle. Olisin ehkä käyttänyt Aero Masterin arkkia joka tapauksessa, sillä olen aina halunnut tehdä ranskalaisen Spa 48 -laivueen "kukko-SPADin". Tästä Jacques Roques'n koneesta on säilynyt ainakin yksi hyvä valokuva. Se on kesältä 1917 ja koneesta on kuvassa irrotettu moottorinsuojuksen isot sivulevyt ja korvattu ne verkolla. Lähdin kuitenkin siitä olettamuksesta, että levyt ovat jossain vaiheessa olleet paikallaankin.

Lentävät kangaspuut http://www.kangaspuut.net