Albatros C.III - Eduard 1/48


Klikkaa kuvaa, niin näet sen suurempana!


Eduardin Albatros C.III kuuluu yhtiön varhaisimpiin 1. maailmansodan lentokonemallien julkaisuihin 1/48 -mittakaavassa. Tyyli on tyypillistä vanhoille Eduardeille. Muoviosat ovat hyvin pelkistettyjä, joskin enimmäskseen muodoltaan hyviä. Koko ohjaamon sisus ja huomattava määrä muitakin yksityiskohtia tehdään fotoetsiosista,joita rakennussarjassa tuleekin mukana melkoinen määrä. Lisäksi on mukana valkometalli- ja resiiniosia. Jos on hyvä fotoetsien kanssa näprääjä, näistä Eduardin varhaisita saa kyllä ihan vaikuttavia malleja. Osien yhteensopivuus ja rakennussarjan yleinen suunnittelu ovat hyvää tasoa. Minä en valitettavasti ole järin näppärä fotoetsien kanssa, mutta sainpahan tämän kanssa tuhertaessa harjoitusta!

Rakennussarjan kiusallisin näköisyysongelma ovat kärkiään kohti ylöspäin kaartuvat siivet. Oikean koneen siivet olivat kyllä hyvin lievässä v-kulmassa ylöspäin, mutta aivan suorat. Muuten sarjasta saa kovasti Albatros C.III:a muistuttavan mallin. Pari yksityiskohtaa lisäsin: Yläsiipien väliin jäävän kapean leikkauksen, polttoainesäiliön tämän päälle ja siivekkeiden kääntövivut aukkoineen.

Mallina tälle siniharmaalle maalauskaaviolle toimi Albatros C.III:a käsittelevän Windsock Datafile no 13:n kansikuva. Voi kuitenkin olla, että moista konetta ei koskaan ollut olemassa. Varhaiset Albatros-valmisteiset koneet olivat kyllä kauttaaltaan vaalealla maalattuja, mutta niissä oli erilainen pakoputki ja eteenpäin ampuva kk:kin puuttui nokalta. Linke-Hoffman valmisti myös kauttaaltaan vaalean siniharmaalla viimeisteltyjä koneita, mutta niissä merkinnät olivat toisenlaiset ja muitakin eroja oli.

Vaan kun malli ei siipiensä takia muutenkaan ole aivan esikuvansa näköinen, niin haitanneeko sekään, että maalauskaavio ei välttämättä täsmää todellisuuden kanssa? Minua nämä vuoden 1916 "taivassuojävärillä" viimeistellyt tiedustelukoneet jotenkin viehättävät. Tulossa on ajan kanssa pari muutakin. Päävärinä käytin Citadelin Space Wolves Greytä. Nimestään huolimatta aika sininen sävy, mutta mahtuu mielestäni tästä saksalaisten käyttämästä väristä esitettyjen tulkintojen haarukkaan. Vai mahtuuko?

Lentävät kangaspuut www.kangaspuut.net