Albatros D.III - Eduard 1/48Klikkaa kuvaa, niin näet sen suurempana!


Malli esittää Jasta 5:n Albatros D.III:sta 2225/16 kesällä 1917. Konetta lensi baijerilainen luutnatti Strobel. Innostuin palaamaan tähän melko suosittuun aiheeseen, kun löysin netistä varsin hyvän kuvan ko. koneesta lennossa. Kuva on tuossa ylhäällä viimeisenä. Toisiksi viimeinen kuva esittää ensimmäistä yritelmääni samasta aiheesta n. 14 vuotta sitten. Silloin rakentelimme poikani kanssa vielä mallin tai kaksi päivässä turhia paineita asiasta ottamatta. Nykyisin mallini eivät näytä millään valmistuvan.

Malli on rakennettu Eduardin Profipack-sarjasta, mutta siirtokuvat nappasin saman sarjan Weekend-versiosta. Lähdeaineistona käytin G.E. Merrillin Windsock-julakaisua Jagdstaffel 5, volume 1 sekä oheistamaani valokuvaa. Valukuva osoittaa, että myös tässä koneessa oli Jasta 5:n D.III:lle tyypilliset ylimääräiset tuuletusraot nokkapellityksessä, joten detaljoin ne itse mallin nokan vasemmalle sivulle. G.E. Merrill tuntuu olevan vakuuttunut, että tähänkin koneeseen maalattiin Jasta 5:n tunnukset, punainen nokka ja vihreä peräsin, kesällä 1917, vaikkei yksikään minun näkemistäni valokuvista olettamusta tuekaan. Koneen rungossa oli ilmeisesti aiemmin numero 0 samoin kuin siipien allakin. Se raaputettiin pois ja osittain sen päälle maalattiin valkoinen leveä vyö.

Vaihdon rakennussarjan liian pienet pyörät Viktor Krogiuksen valamiin resiinikopioihin Eduardin Albatros D.V -sarjan pyöristä. Korkeusperäsimen paikalle vaihdoin ylijäämäosan Eduardin Albatros D.III OEF -sarjasta. Osa on muodoltaan parempi, jos kohta ohuempi kuin alkuperäisen irti sahaamani peräsin. Korkeusvakaajaakin piti siis ohentaa. Vanttiruuvit ovat GasPach Modelsin tuotteita.


Lentävät kangaspuut www.kangaspuut.net