Junkers J.I


Moottori 200 hv Benz Bz. IV vesijäähdytteinen rivimoottori
Jänneväli 16 m
Pituus 9,10 m
Korkeus 3,40 m
Huippunopeus 155 km/h
Lakikorkeus ?
Aseistus Yksi Parabellum kk. rengasjalustalla tähystäjällä.

Junkers J.I oli merkittävä lentokone sotilasilmailun historiassa. Se oli nimittäin ensimmäinen palveluskäyttöön otettu enimmäkseen metallirakenteinen lentokone. Koko tukirakenne oli metallia ja verhoilukin Junkersin legendaarista aaltopeltiä kangaspäällysteistä rungon takaosaa ja sivuperäsintä lukuun ottamatta. Myöhemmissä tuotantomalleissa oli myös sivuperäsin peltipäällysteinen. Junkersin prototyyppi J.I ja sarjatuotantomalli J.I sekoiteaan helposti keskenään. Ensimainittu oli maailman ensimmäinen metallirakenteinen lentokone ylipäätään, mutta ei päätynyt vielä sarjatuotantoon. Sarjatuotantomalli J.I:n prototyyppi oli Junkers J.4. Se, että Junkersin prototyyppimerkintä J ja Junkers J.I:n tyyppiluokitus J ovat samat, on silkkaa sattumaa. Luokka J oli Keisarillisen Saksan ilmavoimien panssaroitujen lähitoimintakoneiden luokka, jossa toki oli käytössä muitakin konetyyppejä, ainakin AEG J.I ja Albatros J.I (myös Albatros J.II oli olemassa, mutta en tiedä palveliko se koskaan rintamalla). Junkers J.I oli J-luokan koneista ehdottomasti tunnetuin ja eniten käytetty. Se oli myös ensimmäinen J-luokan koneeksi erityisesti suunniteltu malli. J-luokan koneilla suoritettiin monenlaisia tiedustelu-, huolto- ja yhteystehtäviä, jotka edellyttivät matalalla rintamalinjojen yllä lentämistä. Panssarointi oli näissä tehtävissä tarpeen kiivaan ilmatorjunnan takia.

Junkers J.I oli ajan oloon nähden julmetun painava ja raskasliikkeinen lentokone. Sen lentoonlähtöpaino oli yli kaksi tonnia, yli tuplasti enemmän kuin tyypillisillä kaksipaikkaisilla C-luokan koneilla. Pelkästään kauttaaltaan 5 mm teräslevyllä päällystetty rungon etuosa moottoreineen painoi liki puoli tonnia. Lentokone vaatikin kaksi kertaa normaalia pitemmän kiitoradan. Näistä ominaisuuksistaan kone sai lempinimemen "Möbelwagen", "muuttovaunu". Kone oli kuitenkin erinomainen sille tarkoitettujen tehtävien suorittamiseen.

Junkers J.I:tä valmistettiin kaikkiaan 227 kappaletta vuoden 1917 lokakuusta sodan loppuun mennessä. Parhaimmillaan koneita oli rintamalla 189. Junkers J.I ei kulmikkaine muotoineen ollut kenties 1. maailmansodan eleganteimpia koneita, mutta monia myöhempien menestyksekkäiden Junkers-mallien piirteitä siinä jo näkee. Jopa legendaarisen Ju. 87 "Stukan" piirteet ovat siinä hahmollaan!

Lentävät kangaspuut www.kangaspuut.net