Siemens-Schuckert DIII - Toko 1/72


Klikkaa kuvaa, niin näet sen suurempana!


Siemens-Schuckert on Tokon tapaan erittäin tarkka kopio alkuperäisestä. Minä en ainakaan löytänyt huomautettavaa tutkimieni valokuvien ja muutamien löytämieni profiilipiirrosten perusteella. Sarjasta saa sekä DIII -hävittäjän myöhemmän version, jossa moottorisuojukseen on leikattu tuuletusaukot, että kapeasiipisemmän Siemens-Schuckert DIV:n. Samaan syssyyn olisi tietenkin voinut lisätä myös umpinaisemman moottorisuojuksen varhaista DIII:a varten, mutta hyvä näinkin. Siirtokuvavaihtoehtoja kumpaankin koneeseen on vain yksi, DIII:een tämä Ernst Udetin kuuluisa kone. Ernst Udet oli toki tunnetuin ässä, joka koneella lensi, mutta toisaalta esim. Eduard on jo julkaissut saman Udetin koneen mittakaavassa 1/48, joten vaihtoehtokin olisi ollut varmaan paikallaan. Myös Rudolf Berthold lensi Siemens-Schuckert DIII:a ja hänen henkilökohtaiset tunnuksensa siirtokuvina vaikkapa ESCI:n tai Revellin Fokker DVII:sta käynevät suoraan tähänkin sarjaan. Bertholdin kone taisi vaan olla varhisempi DIII, joten moottorinsuojusta pitää sitten korjata. Lozenge -siirtokuvat olivat Tokon tapaan merkillisen vihreäsävyiset, joten kokeilin tähän Almarkin viisivärisiä lozenge -arkkeja. Huokeudestaan huolimatta ihan OK lozengea!

Mukava malli muuten, mutta runkoon liittyvät siipituet olivat taas kerran Tokon tapaan aivan väärin mitoitetut. Niiden kanssa taistellessa meni koko yläsiiven kiinnitys vähän huonosti, eivätkä siipitukien kiinnityskohdat ole täysin siistit. Ongelma olisi tietysti pitänyt osata ennakoida. Eli muille mallia rakentaville neuvoksi: Rungon pikku kuopat ovat aivan muualla kuin mihin siipitukien päät osuvat. Kuopat kannattaa suosilla peittää ja kiinnittää tuet sinne minne ne yltävät tai sitten pitää rakentaa runkoon menevät siipituet itse.

Kokeilin tässä koneessa ensi kertaa 0.05 mm ompelukoneisiin tarkoitettua monofiililankaa takilointiin. Tulos on aika mukavan näköinen. "Säistin" konetta lievällä "litkukylvyllä" ja sekin oli ihan onnistunut menetelmä. Siipiä säistin vain lakkaamalla ne mattalakalla. Lozengepintojakin voi säistää litkulla tai sopivalla sävyllä kuivapensselöimällä, mutta yleensä siivet olivat aika hyvin huolletut 1. maailmansodan koneissa (ainakin näkemieni valokuvien peusteella), kun rungot saattoivat olla hyvinkin rähjäisiä.

Jos haluaa vertailun vuoksi nähdä todella hienoja Siemens-Schuckerteja kannattaa tsekata Steve Hustadin mallit!(http://www.wwi-models.org/Images/Hustad/SSW/index.html)

Lentävät kangaspuut www.kangaspuut.net