Zeppelin-Staaken R.VI - Roden 1/72


Rakentaja: Harri Huopainen


Klikkaa kuvaa, niin näet sen suurempana! Kuvat aukeavat omiin ikkunoihinsa. Huom! Kuvat ovat suuria. Selaimesi saattaa pienentää ne automaattisesti.



Staaken RVI oli menestyksekkäin saksalaisten ensimmäisen maailmansodan aikaisista R-luokan (R-Riesenflugzeug eli "jättiläiskone") tyypeistä ja samalla ainoa jonkinasteiseen sarjavalmistukseen päätynyt kone. Kokonaisvalmistusmäärä oli 18 kpl ja tämä määrä jakautui neljän tehtaan kesken.

Zeppelin Staaken oli suurin ensimmäisessä maailmansodassa operatiiviseen käyttöön päässyt kone. Esikuvan siipiväli on huikeat 42 metriä, 11 m enemmän kuin Lancasterissa! Staakenin peräsimen leveys vastaa suunilleen aikakauden keskiverto hävittäjäkonetta.

Strategista merkitystä koneilla ei ollut, mutta sen sijaan teknisenä saavutuksena kone oli aikanaan huikea. Staaken koneilla pudotettiin mm. ensimmäiset 1000kg:n pommit ja ne osallistuivat pommituksiin pienempien ja lukumääräisesti tärkeämpien Gotha ja Friedrischafen koneiden rinnalla. Kohteina olivat mm. Lontoo ja Pariisi ja merkittävä saavutus oli, että yhtään Staaken RVI konetta ei menetetty vihollisen hävittäjätorjunnan johdosta. Sen sijaan ilmatorjunta pudotti muutamia koneita ja lisäksi onnettomuuksissa tuhoutui useita koneita, varsinkin öiset laskeutuiset huonossa kelissä olivat vaarallisia.

Esikuvaksi valitsin ensimmäisen valmistuneen koneen, Staakenin valmistaman R25/16:sta. Koska sarja esitti Schütte Lanzin valmistamaa R27/16 yksilöä, muutamia muutoksia joutui tekemään mm. moottorigondolien tukiin. Lisäksi parantelin detaljointia mm. lisäämällä siiven tukivaijereihin vanttiruuvien aerodynaamiset suojukset. Laskutelineiden rakennetta puolestaan vahvistin messinkiosilla.

Maalauksen toteutuin esikuvanmukaisesti maalaamalla vapaalla kädellä pensselillä. Väreinä käytin Humbrolin maaleista ja öljyväreistä silmämääräisesti sekoittamiani sävyjä. Pohjavärinä on kaaviossa näkyvä vaaleampi sininen, jonka maalasin ruiskulla.

Tätä mallia ei voi suositella muille, kuin aiheesta keskimääräistä enemmän kiinnostuneille, sillä normaalien kaksitasoissa olevien vaikeuksien, kuten siipien kiinnityksen ja takiloinnin lisäksi vaivaa aiheuttaa vielä monimutkaisuudessaan omaa luokkaansa oleva maalauskaavio.

Rodenin sarja on mielestäni laadukas, joten sarjasta johtuvia ylimääräisiä ongelmia ei juurikaan tule vastaan. Tämä on hyvä, sillä projekti on todella työläs hyvästä lähtökohdasta huolimatta. Miinusta tulee lähinnä siirtokuva-arkista, sillä arkki sisältää merkinnät vain yhdelle koneelle ja laatu on sitä perinteistä Rodenin peltilevyä. Tunnukset lähinnä nauroivat Micro Solille.

Lentävät kangaspuut www.kangaspuut.net