LENTÄVIEN KANGASPUIDEN KOOTTUJA LINKKEJÄ

Tälle sivulle olen koonnut joitakin tärkeänä pitämiäni ensimmäisen maailmansodan lentokoneisiin ja niiden mallailuun liittyviä sivuja. Kyseisten sivujen linkeistä löytyy sitten lisää, joten turha kai kaikkia on tähän luetteloida! Sivuiltani saattaa tekstin joukosta löytyä muitakin linkkejä.


 • World War 1 Modelling Page (http://www.wwi-models.org/)
  - Laajat amerikkalaisten sivut. Huimat malligalleriat, runsaasti kuvia museokoneista ja paljon muutakin tietoa, jonka päivitysaste tosin on mitä milloinkin. Kannattaa käyttää sivujen omaa hakua, niin saa esiin myös sivuja joita ei sisällysluettelossa edes ole!

 • The Aerodorome (www.theaerodrome.com))
  - Aerodromen sivustolla on erittäin vilkas, 1. maailmansodan ilmailun eri alueita käsittelevä keskustelufoorumi, jolla käyvät hyvin arvovaltaisetkin alan tietäjät! The Aerodromen mallailufoorumi jouduttiin kuitenkin sulkemaan jumittavien häiriköiden takia. Keskustelijat siirtyivät paljolti The Great War in the Air -foorumille.

 • The Great War Aviation (www.greatwaraviation.com))
  - Saitilta löytyy mm. The Great War in the Air -keskustelufoorumi, joka on imenyt jengiä häiriköiden vaivaamalta The Aerodromelta.

 • Aeroscale (http://www.aeroscale.co.uk/)
  - Monilla netin mallailukeskustelupalstoilla ovat nykyään myös 1. maailmansodan lentokonemallit esillä, mutta Aeroscalella ehkä pokkeuksellisen vahvasti. Puuhamiehenä Stephen Lawson.

 • Internet Modeler (http://www.internetmodeler.com)
  - Kuukausittain päivitettävä internet-lehti, jossa paljon 1. maailmansodan lentokonemalleista muiden aiheiden ohella.

 • IPMS Finland (www.ipmsfinland.org)
  - Kansainvälisen muovimallarikerhon Suomen osaston sivuilta löytyy paljon yleistä mallitietoa, tietoa näyttelyistä jne. Malliforumin kautta voi kysellä muilta harrastajilta kaikkea mahdollista neuvoa.

 • Pienoismallit.net (http://www.pienoismallit.net)
  -Tomi Mynttisen hyvin suosituksi noussut keskustelupalsta ja galleriasivusto suomalaisille mallareille. Galleriassa myös 1. maailmansodan lentokonemalleja ja -mallareita (Esim. Timo Kekki, Mika Vuori, Kauko Suntioinen, Mikko Heikkinen ym.)

  LENTOKONETIETOA JA REFERENSSIKUVIA

 • Ro§bud's WW1 Aviation Image Archive (http://www.earlyaeroplanes.com/archive1.htm)
  - Valtavasti vanhoja valokuvia! Täältä löytää jos mitä hyödyllistä ja kiintoisaa! Lentävien kangaspuidenkin valokuvat ovat enimmäkseen täältä kotoisin. Samalle sivulle ahdettuine tuhansien valokuvien luetteloineen aika sekava ja raskas sivu, mutta oman selaimen hakutoiminnolla löytää kyllä haluamansa konetyypin!

 • WW1 Aircraft Info (http://ww1-aircraft.info/)
  Iso ja vähän sekavahko sivusto tämäkin, mutta kannattaa selata, sillä täältä löytyy vaikka mitä! Kaavioita ja valokuvia lentokoneista, niiden moottoreista ja aseista sekä mahtava linkkisivu päälle päätteeksi!

 • Fokker Dr1.com (www.fokkerdr1.com)
  - Fokker -kolmitasoille omistettu sivu, jolta löytyy mm. valokuva 76.sta eri Dr.1:stä!

 • History in Illustration - Quarter 1 (http://www.cbrnp.com/profiles/quarter1/)
  - Bob Pearsonin profiileja!

 • Avia-Hobbyn venäjänkieliset profiilisivut (http://avia-hobby.ru/publ/col_ww1/recce.html)
  - Kiintoisia profiileja täälläkin!

  ÄSSIÄ

 • The Aerodorome (www.theaerodrome.com)
  - The Aerodromelta löytyvät kaikki ässätkin

 • Jasta Boelcke (http://www.jastaboelcke.de/index2.htm)
  - Saksalaisässille omistetut sivut.

  KAUPALLISTA

 • Tmi Kuivalainen (www.kuivalainen.biz)
  - Paras kokoelma 1. maailmansodan lentokonemalleja: Eduard, Gavia, MAC Distribution, Toko, Roden, Eastern Express, Pegasus, Blue Max, Academy Minicraft, ICM, Hi-Tech Models, Special Hobby, Fly, Legato, Amodel... Myös Aeroclubin valkometallikonareita, moottoreita jne...

 • Hannants (www.hannants.co.uk)
  - Brittiläinen iso postimyyjä, jolta varsinkin siirtokuva-arkit saa suht sujuvasti. 1. maailmansodan lentokonemallejakin on runsaasti, mutta ei täältä taida isommin mitään sellaista löytyä mitä Kuivalaisella ei olisi. Ainakaan injektiomallien saralla.

 • Jadar Hobby (http://www.jadarhobby.pl/)
  - Jadar Hobbylta saa mm. puolalaisen Part-merkin etsiosia Rodenin rakennussarjoihin.

  MALLINVALMISTAJIA

 • Wingnut Wings (www.wingnutwings.com/ww/)
  - Eduard ja Roden veivät 1. maailmansodan lentokoneiden injektiorakennussarjat uudelle tasolle 2000-luvulla. Uusiseelantilainen Wingnut Wings vie ne vielä kovemmalle tasolle nyt 2010-luvulla. Tosin vain mittakaavassa 1/32.

 • Eduard (www.eduard.cz)
  - Muhkean detaljointiosien, maalausmaskien ym. katalookin omaava tsekkifirma, joka aloitti oman injektiomallien tuotantonsa aikanaan nimen omaan 1. maailmansodan lentokonemalleista mittakaavoissa 1/72 ja 1/48. Yhtiö julkaisee yhä uusia lentokonemalleja aiheesta, jos kohta tuotannon pääpaino on jo siirtynyt toiseen maailmanpaloon. Samoilta sivuilta löytyy myös 1.maailmansodan koneita 1/48 -mittakaavassa julkaiseva Gavia. Sivuilla on myös postimyynti, mutta hinnat on aika kovia.

 • Mac Distribution (www.mac.distribution.cz)
  - Toisella injektiomalleja valmistavalla tsekkifirmalla on 1. maailmansodan hävittäjiä mittakaavassa 1/72, fotoetseillä höystettynä.

 • Special Hobby (http://www.cmkkits.com/)
  - Tsekkiläiseen MPM-ryhmään kuuluva Special Hobby tekee 1. ms koneiden injektiomalleja mittakaavoissa 1/72, 1/48 ja 1/32. Osoite on CMK -nettikauppaan josta MPM-ryhmän uutiset nykyään näkee parhaiten.

 • Roden (http://www.roden.eu/) - Ensimmäisen maailmansodan lentokoneiden injektiomallien ukrainalainen suurtekijä. 1/72 -injektiomallien katalooki varsin komea, mutta uusia siihen ei enää juuri tule. 1/48 -mallien luettelo kasvaa ehkä vielä, mutta 1. ms rakennussarjojen pääpaino on nyt mittakaava 1/32.

 • Pegasus/Blue Max (http://www.freightdogmodels.co.uk/) - Pegasus/Blue Max -sarjojen alkuperäinen tekijä pani jo pillit pussiin, mutta Freight Dog jatkaa katalookin myyntiä ja on uudistanutkin sarjoja.

  Lentävät kangaspuut www.kangaspuut.net