Fokker E.I - Eduard 1/48



Klikkaa kuvaa, niin näet sen suurempana!



Eduardin uusi Fokker Eindecker on varsin kelvollinen rakennussarja, joka menee nippuun kivuttomasti. Korjattavaa sarjassa on oikeastaan vain rungon liiotellut detaljit rungon rakenteiden kohdalla. Rungon teräsputket toki pönöttivät pikkuisen verholukankaan alta, mutta eivät sentään noin. Eniten rakenteet törröttivät kankaan alla koneen lentäessä ja silloin niiden kohdalle kertyin nokea ja risiiniöljyä. Rungon rakennedetaljit onkin parasta hioa enimmäkseen pois ja ottaa rakenne huomioon mallia säistettäessä. Ohjaamon teräsputkirakenteita kuvaavat osat ovat minusta myös liian paksuja, mutta suurin osa niistä jää piiloon, joten en noista piitannut sen enempää.

Rakennussarja tarjoaa periaatteessa osat tyyppeihin E.I, E.II ja E.III. Monissa E.I:ssä oli kuitenkin lyhyemmät, 11:n siipikaaren siivet, joita laatikosta ei löydy, vaikka siipiä sarjassa kaksi paria onkin. E.I näyttää siipien pituuden ja myös kiinnityskohdan suhteen vaihdelleen yksilöstä toiseen, joten kannattaa yrittää löytää mallinsa esikuvasta valokuvia, joista yksityiskohdat näkyvät.Mallinin esittää Max Immelmanin elokuussa 1915 lentämää 13/15 -konetta, jonka siivissä oli vain 11 kaarta, joten jouduin lyhentämään sarjan siipiä. Koneessa oli myös varhaiset kolmiömaiset astinlaudat siipien tyvessä. Detaljoin ne Mr. Surfacer 500:llä.

Sarjassa tulee mukana myös laskutelineen putkia aerodynaamisemmaksi profiloivat osat A6 ja 7 sekä B6 ja 7. Jätin ne pois, silä minusta tässä Immelmanin lentämässä koneessa niitä ei ollut. Jos osia on käyttämässä, kannattaa huomata, että rakennusohje neuvoo niiden paikat ilmeisen väärin. Osat a6 ja 7 on luultavasti tarkoitettu poikkiakseleiden takareunaan, ei pystyputkien etureunaan!

En aivan onnistunut hiotun alumiinin efektissä nokan peltiosissa. Päällimmäiseksi ruiskuttamani Johssonin kirkasvahan ja Citadel Boltgun Metalin seos oli liian tummaa ja paikoin liian peittävääkin. Luonnossa malli näyttää tältä osin kyllä melko kelvolliselta, mutta lähikuvat kameralla paljastavat maalauksen puutteet. Takiloinnin tein aluksi joustolangalla, mutta tulos oli epätyydyttävä. Tein takiloinnin uudelleen siimalla ja GasPachin 1/32 vanttiruuveilla. Ovat vähän isoja, mutta 1/32 vanttiruuveissa on aina avoin silmukka päässä, josta siiman saa läpi. GasPachin 1/48 vanttiruuveista tuntuu suurin osa olevan sellaisia, ettei silmukasta saa mitään läpi.

Rakensin mallini Eduardin Die Erste Kannonen -paketoinnista, jossa kahden rakennussarjan lisäksi tulee mukana myös Max Immelmannin ja Oswald Boelcken resiinifiguurit. Immelmannin figuuri perustuu vuonna 1916 otettuun valokuvaan, jossa ässän rintapieli on jo täynnä erilaisia mitaleja. Hioin nuo mitalit pois, sillä elokuussa 1915 Immelman sai vasta ensimmäiset voittonsa 13/15 -koneella ja mitaleja alkoi sataa vasta tulevaisuudessa. Rautaristin hän tosin oli jo ansainnut, joten hioin mitaleja pois vähän turhankin innokkaasti.