Nieuport 21 - Eduard 1/48 Profipack


Klikkaa kuvaa, niin näet sen suurempana!


PÄIVITYS 10.5.2008: Punakaartin Nieuport 21:ssa, kuten monissa muissakin Duksin rakentamissa ko tyypin koneissa, oli selofaanilla päällystetty läpinäkyvä täyhystysikkuna ylätason keskellä. Tässä suhteessa mallini ei siis ole tarkka! Naistenlahdella otetussa kuvassa tähystysikkuna itse asiassa näkyy hyvin: http://www.uta.fi/koskivoimaa/valta/1918-40/1918viikko7.htm

Eduardin rakennussarjassa tulee kyllä mukan tähystysaukollinenkin yläsiipi. Eduardin vanha tuttu Nieuport 17 taas uutena versiona. Vanha tuttu? Eipäs peijakas olekaan! Eduardin Ni 21 Profipack on mitä ilmeisimmin ensitutustumisemme Eduardin uudistettuun Nieuport 17:ään, jota firma nykyisin lupaa jo nettisivuillaankin. (www.eduard.cz). Radikaaleja muutoksia ei ole tapahtunut, mutta jotkin pikkuosat ovat erilailla kiinni kehyksessä, laskutelineen etummaiset tuet ovat lähes oikean pituiset, rungonpuolikkaat istuvat paremmin edestä alhaalta yhteen jne.

Mallin ilmeisin kömmähdys on se, että laatikosta todella löytyy osat vain Ni 17 -koneeseen, bonuksena "hevosenkenkämallin" moottorinsuojus, juuri sellainen edestä avarampiaukkoinen, joita käytettiin 110 hv:n Le Rhône 9J moottorin suojana Ni 16 ja joskus harvoin Ni 17 -koneissakin. Ni 21:ssä oli 80 hv:n Le Rhône 9 C ja umpinaisempi, Nieuport 11 -tyypin hevosenkenkäsuoja. Muuta ulkoista eroa Ni17:n ja Ni 21:n välillä ei sitten ollutkaan. Le Rhône 9 C on aika erinäköinen, kuin 9 J. Molemmat asiat voi varmasti korjailla, mutta itse katsoin mukavammaksi napata osat Eduardin oivasta Ni 11:mallista ja tehdä siitä taas Ni 16:n. Sylinterien edessä olevat venttiilien sauvat tein pianolangasta.

Profipack-julkaisujen vakiona tuleva fotoetsilevy on runsas ja laadukas Eduardin tyyliin. Mm. mallin sukset ovat fotoetsit. Sirot pelit, mutta aika vaikeat rakentaa, ainakin meikäläisen tapaiselle koppurasormelle. Mukana läpinäkyvänä muoviosana tuleva tuulilasi on Ni 11/16 -tyyppiä. Sellainen oli joissakin Ni 21:ssä, mutta useammin mallissa käytettiin Ni 17-tyyppistä tuulilasia. Muotoilemalla mukana tullutta osaa sain tyydyttävän tuulilasin, mutta olisihan tuo voinut olla fotoetsinäkin mukana.

Mallin siirtokuva-arkki on runsas tarjoten vaihtoehtoina tunnetuimman länsirintamalla Ni 21:llä lentäneen ässän, Raoul Lufberyn koneen ja kolme keisarillisen Venäjän ilmavoimien Ni 21:tä. Itse halusin kuitenkin tehdä tämän Duks-valmisteisen suksilla varustetun koneen. Samanlainen oli Punakaartin ilmavoimien "5. Punaisella Sosilaistisella Lento-osastolla" helmi-maaliskuussa 1918. Kone joutui ilmeisesti Valkoisen armeijan saaliiksi Tampereen valtauksen yhteydessä 6.4.1918. Kone sai tunnuksen 86/18 ja on kummitellut Suome ilmavoimien "Nieuport 11/16" -koneena historioissa. Kyösti Partonen kertoo kuitenkin Suomen Ilmaluhistoriallisen Lehden numerossa 3/2004, ettei koneen käytöstä löydy mitään toditeita ja arvelee, että kone tuhoutui kohta sotasaaliiksi joutumisensa jälkeen.

Tampereen Naistenlahden jäällä kone kuitenkin seisoi maaliskuussa 1918. Hyvä kuva löytyy Red Stars 3 -kirjan sivulta 41. Samalla sivulla on kuva Torikan tuomista Nieuporteista Antreaan Vuoksen jäällä. Samat kuvat löytyvät myös tuoreemmasta kirjasta Keskinen, Partonen, Stenman: Suomen Ilmavoimat 1 - 1918-27 (Kari Stenman, 2005). Myös netistä löytyy kuva Punakaartin Nieuporteista Naistenlahdella (http://www.uta.fi/koskivoimaa/valta/1918-40/1918viikko7.htm), mutta siinä edessä poseeraavat vallankumokselliset peittävät koneen näkyvistä. Naistenlahdella parkissa seisovat Nieuportit kiehtovat meikäläistä erityisesti, sillä olen kotoisin Ylöjärveltä, läheltä kuvauspaikkaa! (Nykyisin asun Helsingin Laajasalossa, lähellä Santahaminaa, missä on myös kuvattu useampikin 1. maailmansodan konetyyppi. Ehkä "lähialuehistorillinen" sarjani saa jatkoa!). Mallini värit ovat arvausta, mutta ei pelkästään omaani. Useammassakin lähteessä on tällainen Duks-valmisteinen, nokalle asetetulla tahdistetulla Vickers -konekiväärillä (Suomeen tulleiden Nieuportien kk:t jäivät venäjälle, mutta kiinnitysraudat ja panosvyön syöttörännit ovat nähtävissä nokalla) varustettu Nieuport 21 arveltu kahdella harmaan sävyllä maalatuksi. Etenkin Venäjän laivaston Nieuport 21 "punainen 3", josta on säilynyt hyvä kuva. Eduardkin tarjoaa tämän koneen siirtokuvaoptioissaan ja ehdottaa koneen väriksi vaalean harmaata kauttaaltaan, mikä on kyllä virhe. Etuosan vaneriosat olivat selvästi tummempaa sävyä, aivan kuten punakaartin Ni 21:ssä ja monessa muussakin Duksin Nieuportissa. (Tekstiä päivitetty 1.7. 2005)